Οι τέχνες της θάλασσας – Ναυάγιο Πατρίς

Αίθουσα 3

Η θάλασσα ήταν το μέσο που ένωνε την Ερμούπολη με τα μεγάλα εμπορικά λιμάνια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτό από νωρίς έπρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες για λιμενικά έργα και για τις τηλεπικοινωνίες, ενώ παράλληλα αναπτύσσονταν η ξυλοναυπηγική και η ναυσιπλοΐα.

Ειδικά μετά τον ερχομό των πρώτων προσφύγων, οι οποίοι είχαν την τεχνογνωσία, άρχισε να εξασκείται συστηματικά η ξυλοναυπηγική και ένα μέρος του λιμανιού της Ερμούπολης καλύφθηκε από ταρσανάδες και καρνάγια. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν και τέχνες συναφείς όπως η ξυλουργική, η χρωματουργία, η σχοινοποιία.

Η πρώτη ελληνική ατμοπλοϊκή εταιρεία ιδρύθηκε στη Σύρο το 1857 με την επωνυμία «Ελληνική Ατμοπλοΐα». Ένα από τα ατμόπλοια του στόλου της ήταν το τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς» που είχε παραγγείλει ο ίδιος ο Όθωνας από την Αγγλία και το οποίο μέχρι την εκθρόνισή του έφερε το όνομά του. Το πολυτελές επιβατηγό πλοίο «Πατρίς» ναυάγησε στα ανοιχτά της Κέας και η ανάμνησή του σήμερα ξαναζωντανεύει στη γωνιά της τρίτης αίθουσας του Βιομηχανικού Μουσείου, αλλά και στον υπαίθριο χώρο πίσω από το Μουσείο, όπου στέκει ο ένας από τους δύο πλευρικούς του τροχούς.